Käytä mielikuvaharjoittelua oppiaksesi uusia pelejä

Monet huippupelaajat esimerkiksi jalkapallossa hyödyntävät mielikuvaharjoittelua oppiakseen uusia taitoja ja voidakseen harjoitella silloinkin, kun he eivät ole fyysisesti kentällä. Mielen voima on yllättävä – se voi viedä sinut jonnekin aivan muualle kuin missä fyysisesti olet ja se voi auttaa sinua keräämään ennen näkemättömän paljon itseluottamusta. Tällä sivulla kerromme lisää mielikuvaharjoittelun käyttämisestä uusien pelien ja lajien oppimisessa.

Kuvittele mielessäsi itsesi suoriutumassa haluamastasi aktiviteetista täydellisesti

Halutessasi käyttää mielikuvaharjoittelua apuana uusien pelien tai lajien oppimisessa, kuvittele itsesi suorittamassa aktiviteetti, jonka haluat oppia ja kuvittele, että onnistut tässä täydellisesti. Mieti tilanne tarkasti sen jokaista yksityiskohtaa myöten.

Jos haluat vaikkapa oppia laukaisemaan rangaistuspotkun, mietin aivan ensimmäiseksi, kuinka asetat pallon huolellisesti kohtaan, josta aiot laukaista. Kuvittele tämän jälkeen, kuinka keskityt suoritukseen ja kuvittele lopulta varsinainen suoritus alusta loppuun. Mieti, miten vartalosi käyttäytyy suorituksen aikana; miten esimerkiksi jalkasi taipuvat suorituksen aikana ja mihin kohtaan maalia tähtäät. Ota huomioon myös maalivahti ja miten aiot hänet harhauttaa. Kun olet kuvitellut mielessäsi varsinaisen potkun, seuraa mielessäsi tarkkaan pallon liikerataa ja sitä, kuinka pallo osuu maaliin maalivahdin harhauttaen. Saadaksesi mielikuvan täydellisestä suorituksesta, voit katsoa esimerkkiä vaikkapa jonkun huippupelaajan suorituksesta tai kysyä neuvoa valmentajaltasi.

Kertaa täydellisestä suoritusta mielessäsi monta kertaa

Kun kertaat täydellistä suoritusta tarpeeksi monta kertaa mielessäsi, alat itsekin uskoa voivasi onnistua suorituksessa myös todellisessa elämässä. Kertaaminen on opintojen äiti tässäkin asiassa. Itseluottamuksella on suuri merkitys monissa peleissä ja urheilusuorituksissa menestymisessä ja mielikuvaharjoittelun avulla voit kerätä itsellesi lisää itseluottamusta.

Kuvittele kentän laidalle hurraava yleisö tuomaan lisää buustia omaan suoritukseen

Eräs kuuluisa ja melko menestynyt jalkapalloilija kertoi kerran eräässä haastattelussa kuvittelevansa toisinaan harjoitellessaan kentän laidalle hurraavan yleisön. Tämä on auttanut urheilijaa saamaan harjoitteluunsa aivan uudenlaista buustia. Hurraava yleisö saa urheilijassa aikaan adrenaliiniryöpyn, joka auttaa keskittymään suoritukseen täysillä ja antamaan kaikkensa. Urheilussa ja erilaisissa peleissä tämä on tärkeää.

Mielikuvaharjoittelua voi tehdä lähes missä tahansa – hyödynnä vaikka harkkamatkat

Mielikuvaharjoittelu on siitä kivaa, että sitä voi tehdä lähes missä tahansa. Moni urheilija on huomannut, että vaikka hän liikkuukin paljon, hän saattaa myös istua yllättävän paljon, mikä johtuu suurelta osin harjoitusmatkoihin käytetystä ajasta. Autossa istumista saattaa kertyä yllättävän paljon, mutta tämänkin ajan voi käyttää hyödyksi mielikuvaharjoittelun avulla. Jos olet tulossa vaikkapa harkoista, voit hyvin autokyydin aikana kerrata harkoissa oppimiasi asioita. Mielikuvien avulla on helppoa myös rentoutua ja rentoutumista saatat hyvinkin tarvita kovien harkkojen jälkeen. Tällainen harjoittelu tai rentoutuminen on siitä kivaa, ettei se tarvitse välineitä tai tietynlaisia puitteita, vaan ainoastaan avoimen mielen ja hetkisen aikaa.

Onko mielikuvaharjoittelu huuhaata?

Joskus mielikuvaharjoittelua kuulee väitettävän huuhaaksi. Moni urheilija on kuitenkin asiasta aivan toista mieltä ja koska urheilijat ovat itse kokeneet saaneensa mielikuvaharjoittelusta apua, on sen käyttäminen aivan perusteltua. Tässäkin asiassa on tärkeää kokeilla, toimiiko mielikuvaharjoittelu juuri omalla kohdalla ja sopiiko se osaksi omia harjoittelurutiineja. Psykologisten tekijöiden vaikutusta ei kannata aliarvioida urheilusuoritusten tai pelien oppimisessa. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus ja tämä ominaispiirteemme näkyy myös uusien asioiden oppimisessa. Oman, itselle luontaisimman oppimistavan tiedostaminen on tärkeää, jotta oppiminen olisi mahdollisimman tehokasta. Koska olemme kaikki kovin erilaisia oppijoita, saattaa mielikuvaharjoittelu olla jollekin aivan erinomainen keino oppia, vaikkei se välttämättä toimisikaan kaikkien kohdalla. Itsesi tunteminen onkin avain erinomaisiin suorituksiin, puhutaanpa sitten uusien pelien tai urheilusuoritusten oppimisesta.

Leave a Comment