Miten opin pelaamaan shakkia?

Shakkia pidetään usein viisasten pelinä ja se on myös yksi maailman suosituimmista peleistä. Vaikka shakki vaatiikin jonkin verran älynystyröitä, ei sen oppiminen ole kuitenkaan ylivoimaisen vaikeaa. Lue tältä sivulta vinkkimme, kuinka pääset alkuun shakin saloihin tutustuessasi.

Shakkikerhoon liittyminen voi tarjota mielenkiintoisen sukelluksen shakin maailmaan

Jos haluat tosissasi oppia pelaamaan shakkia, kannattaa harkita shakkikerhoon liittymistä. Monilta paikkakunnilta löytyy eritasoisille pelaajille sopivia shakkikerhoja, joten kannattaa tarkistaa oman kotiseudun tarjonta hyvissä ajoin. Myös koululaisten iltapäiväkerhoista saattaa löytyä shakkikerhoja ja mikäpä olisikaan mukavampi tapa viettää iltapäivää koulun jälkeen kuin pelata erä shakkia?

Hanki shakin saloihin perehdyttävä kirja

Jos shakkikerhoon liittyminen ei syystä tai toisesta onnistu, kannattaa hankkia shakista kertova kirja, joka perehdyttää sinut shakin saloihin lähes kädestä pitäen. Tutustu kirjaston, verkkokauppojen, divareiden ja kirjakauppojen tarjontaan.

Kokeile shakin pelaamista netissä

Shakkia voi pelata myös netissä ja tämä onkin oivallinen vaihtoehto, jos pelikaveri puuttuu. Nettipelaamisen kautta saat tuntumaa shakkiin ja voit pelata niin paljon kuin jaksat tarvitsematta pelätä, että pelikaveri uupuu pelaamiseen. Tässäkin pelissä runsas harjoittelu on valttia, joten netin tarjoamat mahdollisuudet harjoitella yhä uudelleen ja uudelleen voivat olla korvaamattomat.

Shakin perussäännöt ovat helpot

Pelin perussäännöt oppii kuitenkin helposti myös kotona. Aivan ensiksi sinun tulee tietysti oppia asettelemaan sekä lauta että pelinappulat oikein. Aseta siis lauta siten, että sen vaalea ruutu sijaitsee kummastakin pelaajasta nähden oikeanpuoleisessa alareunassa. Pelinappuloiden asettelussa noudatetaan aina samanlaista järjestystä. Kun lautaa tarkastellaan pelaajasta käsin katsottuna, tulee sen toiseen riviin sotilaita. Tornien paikka on kulmissa, ratsut sijoitetaan tornien viereen ja lähetit puolestaan ratsujen viereen. Pelin tärkeän ja tehokkaan nappulan, kuningattaren, paikka on aina lähetin vieressä ja se sijoitetaan aina ruutuun, joka vastaa sen omaa väriä. Kuninkaan paikka on tietysti kuningattaren vieressä. Jokaisella nappulatyypillä on oma tapansa liikkua. Seuraavissa kappaleissa kerrotaan hieman lisää muutamien eri nappulatyyppien tavasta liikkua.

Miten ratsu liikkuu pelilaudalla ja millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon nappuloita siirrettäessä?

Ratsu voi hypätä toisten yli, mutta mikään nappula ei voi siirtyä toisen nappulan lävitse. Kahta nappulaa ei voi olla samassa ruudussa. Tämä tarkoittaa sitä, ettet voi siirtää nappulaa ruutuun, jossa on jo oma nappulasi. Voit kuitenkin siirtää nappulasi ruutuun, jossa on vastustajan nappula. Tällöin tulet samalla lyöneeksi vastustajan nappulan eli vastustaja joutuu poistamaan nappulansa pelilaudalta. Pelistrategian kannalta nappuloita voidaan pyrkiä siirtämään vastustajan nappuloiden lyömisen lisäksi esimerkiksi puolustamaan omia pelinappuloita. Strategisen liikkumisen avulla pelaaja voi myös pyrkiä hallitsemaan tärkeiksi kokemiaan ruutuja.

Kuningas on pelin tärkein nappula, mutta samalla myös heikoin lenkki

Vaikka kuningasta pidetäänkin shakin tärkeimpänä nappulana, pidetään sitä myös yhtenä heikoimmista nappuloista – kuin pelipöydän heikkona lenkkinä. Nappulan heikkous johtuu siitä, että sitä saa siirtää ainoastaan yhden askelman verran kerrallaan. Siirron saa tehdä vinottain, oikealle, vasemmalle, alas tai ylös. Tätä tärkeää nappulaa ei kuitenkaan saa siirtää ruutuun, jossa nappula tulisi välittömästi lyödyksi eli jossa se joutuisi shakkiuhan alaisuuteen. Shakiksi kutsutaan tilannetta, jossa kuningasta uhataan.

Kuningatar on shakin ja pelilaudan kuningatar

Tässä pelissä naispuolinen nappula eli kuningatar on pelilaudan tehokkain nappula, koska sitä voi siirtää kaikista monipuolisemmin. Kuningattaren siirtymälinja on aina suoraviivainen ja sitä saa siirtää kaikkiin suuntiin. Sitä saa myös siirtää mahdollisimman pitkälle.

Tornit toimivat parhaiten pareittain toisiaan suojellen

Myös torni saa siirtyä useita ruutuja kerrallaan, mutta se saa liikkua ainoastaan oikealle, vasemmalle, alaspäin tai ylöspäin. Usein kannattaa käyttää torneja siten, että ne tekevät yhteistyötä ja suojelevat toinen toistaan.