Opi pelaamaan jalkapalloa kaikki pelaa -periaatteilla!

Uusien asioiden ja erityisesti uusien pelien oppiminen on hauskaa! Jalkapallon oppiminen on erityisen hauskaa – noudatetaanhan jalkapallon lasten harrastetasolla erityisiä kaikki pelaa -sääntöjä. Miten jalkapalloa sitten voi oppia hauskalla ja helpolla tavalla? Keräsimme tälle sivulle muutamia hauskoja vinkkejä.

Liity läheiseen seuraan

Jalkapallo on joukkuelaji, joten liittyminen läheiseen jalkapalloseuraan kannattaa. Valitse joukkueen taso oman tasosi mukaan. Tarjolla on niin lasten harrastejoukkueita, kilpajoukkueita kuin seniorijoukkueitakin – kaiken ikäisille ja tasoisille pelaajille on siis tarjolla mahdollisuus harrastaa jalkapalloa. Pienten lasten harrastejoukkueissa noudatetaan kaikki pelaa -periaatetta eli jokaisen lapsen tulee päästä myös peleissä kentälle yhtä paljon riippumatta siitä, mitkä heidän pelilliset taitonsa ovat.

Vaikka Suomi ei ihan jalkapallon huippumaita olekaan ja vaikka jääkiekko selkeästi meillä jyrää jalkapallon, niin kyllä Suomestakin löytyy huipputason jalkapallovalmennusta. Puitteet ovat meillä yleensä kunnossa, mutta kokemusta saattaa hieman puuttua.

Lapsen harrastaessa on tärkeää varmistaa, että lasten joukkuetta valmentaa henkilö, joka on tilanteen tasalla. Erityisen tärkeää tämä on kaikki pelaa -joukkueissa, joissa ei välttämättä pyritä huipulle, vaan halutaan lähinnä vain pitää hauskaa sekä pitää omaa kuntoa yllä mukavalla tavalla. Valitettavan usein nimittäin myös näissä joukkueissa näkee valmentajan tai lasten vanhempien huutavan pää punaisena kentän laidalla eivätkä hienoista kaikki pelaa -periaatteista huolimatta kaikki lapset saavat välttämättä pelata yhtä paljon valmentajan halutessa selkeästi vain voittaa ottelun.

Käy harkoissa säännöllisesti

Kun olet liittynyt seuraan ja joukkueeseen, yritä käydä harkoissa säännöllisesti. Vain säännöllisesti tekemällä ja harjoittelemalla voit oppia hyväksi pelaajaksi. Säännöllinen ja tavoitteellinen tekeminen alkaa pian kantaa hedelmää. Riippuu tietysti omasta tavoitetasostasi, kuinka usein harkoissa kannattaa käydä. On aivan eri asia pelata lähinnä huvin tai oman kunnon ylläpidon vuoksi kuin tähdätä lajin huipulle!

Harjoittele monipuolisesti

Monipuolinen harjoittelu on kaiken a ja o. Erityisesti lasten kannattaa harrastaa muutakin kuin pelkkää jalkapalloa. Esimerkiksi karaten on usein sanottu olevan hyväksi jalkapallotähdeksi hamuavalle lapselle. Karaten harrastaminen treenaa kehoa hieman eri tavalla kuin jalkapallo ja auttaa vahvistamaan kehoa juuri siten, että tästä on hyötyä jalkapallon peluussa. Jalkapallossa tarvitaan yllättävän monia taitoja; huippuunsa treenattua pallonkäsittelyä, pelitaktiikkaa sekä kovaa kuntoa. Tästä syystä harjoittelun pitäisikin olla laadukasta ja monipuolista. Erilaiset taitokisat ovat kiva tapa kisata jalkapallossakin yksilötasolla.

Muista huolehtia riittävästä levosta sekä monipuolisesta ravinnosta

Jos vain treenaat treenaamasta päästyäsi, olet pian ylikunnossa. Levon muistaminen onkin erittäin tärkeää. Pidä siis ehdottomasti huolta siitä, että riittävän liikunnan ohessa myös lepäät riittävästi. Tämä voi olla joskus helpommin sanottu kuin tehty, jos jokin laji, kuten jalkapallo imaisee oikein kunnolla mukaansa. Tällöin voi olla vaikeaa malttaa pitää riittävästi lepopäiviä.

Urheilun viedessä mukanaan, on riittävän levon vuoksi tärkeää muistaa huolehtia myös monipuolisesta ravinnosta, joka vastaa urheilijan tarpeita. Monipuolisen ruokavalion koostamiseen liittyvistä asioista kannattaa ehdottomasti ottaa selvää.

Mielikuvaharjoittelulla pääsee pitkälle

Mielikuvaharjoittelu on hyvä keino oppia uusia asioita. Jos esimerkiksi jonkin pelitaktiikan tai potkun oppiminen tuntuu vaikealta, kuvittele mielessäni täydellinen suoritus ja käy se ajatuksen tasolla läpi useampaan kertaan. Tämä antaa sinulle itseluottamusta. Eräs kuuluisa jalkapalloilija kertoi harkoissa kuvitelleensa runsaan ihmisjoukon hurraamaan kentän laidalle ja sai tästä aivan uudenlaista potkua harjoitteluun.

Pidä hauskaa

Hauskoja asioita oppii tietysti helpommin kuin vastenmielisiä. Tästä syystä onkin erityisen tärkeää pitää kentällä hauskaa! Nauti pelaamisesta ja joukkuekavereiden seurasta. Jos harjoittelusta ja pelaamisesta tulee vastenmielistä, hidastuu oma oppiminen yleensä samantien.