innostuoppimaan

Pelillä on merkitystä

Oppiminen leikin kautta

Leikki on yksi tärkeimmistä tavoista, joilla lapset oppivat ja kehittyvät. Se auttaa rakentamaan omaa arvoa antamalla lapselle tunteen hänen kyvyistään ja tuntea itsensä hyväksi. Koska se on hauskaa, lapset imeytyvät usein hyvin siihen, mitä tekevät.

Leikki on erittäin tärkeää lapsen kehitykselle, se on olennainen osa lapsen Early Years -säätiön vaihetta ja tukee myös heidän oppimismatkaa. Pienet lapset voivat kehittää monia taitoja pelin voimalla. He voivat kehittää kielitaitoaan, tunteitaan, luovuuttaan ja sosiaalisia taitojaan. Leikki auttaa ravitsemaan mielikuvitusta ja antamaan lapselle seikkailun tunteen. Tämän avulla he voivat oppia olennaisia ​​taitoja, kuten ongelmanratkaisu, yhteistyö muiden kanssa, jakaminen ja paljon muuta.

vauva leikkii streamissa

Tämä puolestaan ​​auttaa heitä kehittämään keskittymiskykyä. Tarjoten lapsille erilaisia ​​leikkikaluja, he voivat oppia monin tavoin:

  • Hiekka- ja vesileikki voi olla varhainen johdatus luonnontieteisiin ja matematiikkaan, esimerkiksi oppiminen, että vesi on juoksevaa, ei kiinteää ja että sitä voidaan mitata erikokoisissa astioissa.
  • Leikki taikinalla tai savella, kuvien piirtäminen ja maalaaminen, pukeutuminen, nukkeilla pelaaminen voi rohkaista luovuutta, mielikuvitusta ja tunteiden ilmaisua.
  • Rakennuspalikat, palapelit ja muotolajittelijat voivat auttaa erilaisten muotojen ja kokojen tunnistamisessa, asioiden järjestämisessä ja logiikan kehittämisessä.
  • Pallopelien pelaaminen, tanssi, juoksu, kiipeily auttavat kehittämään kehon liikettä, voimaa, joustavuutta ja koordinaatiotaitoja.
  • Pelit auttavat kääntämisessä, jakamisessa ja sekoittamisessa muiden kanssa.
  • Laulaminen, yksinkertaisten soittimien soittaminen auttavat kehittämään rytmiä, kuuntelua ja kuuloa.

On tärkeää, että oppiminen on hauskaa tässä iässä. Sen on oltava tekemistä heidän kanssaan asioista, joista he pitävät. He saattavat löytää epätavallisia tapoja tehdä asioita – pikkulapselle rakennuspalikat eivät ole vain tornien tekemistä, ja maalia voidaan käyttää ilman harjaa! Näytä heille, miten asiat toimivat, mutta jos he haluavat kokeilla, anna heidän.

Lapset oppivat kaikilla aisteillaan makun, kosketuksen, näön, kuulon ja hajun kautta. He seuraavat ympärillään olevia ihmisiä ja kopioivat kieltä ja käyttäytymistä.

Älä työnnä lastasi liian voimakkaasti. Lapset kehittyvät omalla tavallaan ja omaan aikaansa. Yritä olla vertaamatta niitä muihin lapsiin. Voit myös kannustaa lukemaan lukemalla heille ja heidän kanssaan. Katso kuvia yhdessä; tämä auttaa nuorempia lapsia ymmärtämään sanoja.

On myös hyvä puhua heidän kanssaan paljon jokapäiväisistä asioista ruoanlaiton tai siivouksen aikana. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden opettaa heille, miten asiat toimivat, ja he voivat esittää sinulle kysymyksiä. Valmistaudu moniin “miksi?”

Kohtauksen asettaminen

Jokainen, joka viettää jonkin aikaa pienten lasten kanssa, ymmärtää, että leikkimahdollisuuksien tarjoaminen tarjoaa paljon enemmän kuin muutaman minuutin tai tunnin hauskaa. Leikki antaa lasten myös rentoutua, päästää höyryä, kehittää sosiaalisia taitoja, kuten keskittymistä ja yhteistyötä, kannustaa mielikuvituksen kehittämiseen, kehittää motorisia taitoja ja opettaa itsensä ilmaisua.

Sarah Owen, Pajama Drama -elokuvan perustaja – draama, musiikki, liike ja leikki esikouluikäisille sanoo: ‘Monet lapset näyttävät syntyneen luonnollisella kyvyllä pelata, mutta joidenkin lasten on vaikeampaa ja heidän täytyy oppia’ kuinka pelata hyvin, ja tässä vanhemmat voivat tehdä suuren muutoksen. Vaikka on erittäin tärkeää, että lapset leikkivät ikäisensä kanssa ja saavat mahdollisuuden rakenteettomaan leikkiin, lapset, jotka leikkivät myös rakastetun aikuisen kanssa, voivat hyötyä suuresti – yhdessä hauskanpitoa ei voida aliarvioida! ‘

Aikuisilla on oma roolinsa näytelmässä tarjoamalla aikaa ja tilaa käytettävissä olevilla resursseilla. Ajattele sellaisten leikkiideoiden luomista, jotka tukevat ja laajentavat oppimista ja kehitystä.

Dramaattinen leikki eli roolipeli

Dramaattinen leikki on välttämätöntä lapsen sosiaalisen (tai emotionaalisen) kehityksen kannalta, ja sillä voi olla suuri osa myös heidän fyysisessä kehityksessään. Lapset ymmärtävät maailmaa, jossa he elävät, näyttämällä tilanteita ennen niiden tapahtumista ja kopioimalla ympärilleen näkemänsä. Teeskentely (tai dramaattinen) leikki edistää lapsen emotionaalista kehitystä, kun hän oppii näkemään elämän eri näkökulmista ja antaa heille mahdollisuuden kokeilla tilanteita ennen kuin ne tapahtuvat.

Useimmat lapset ovat luonnostaan ​​mielikuvituksellisia ja puhuvat mielellään jonkun kanssa puhelimellaan tai ajavat sohvan kauppaan, ja tätä luovuutta tulisi kannustaa aktiivisesti! Tämäntyyppinen leikki kehittää myös lasten mielikuvitusta, joka liittyy läheisesti henkiseen kehitykseen.

Leikkiä ulkona ja etsintä

Pienen lapsen kannustaminen tutustumaan ulkona leikkimiseen on erittäin hyödyllistä ja välttämätöntä heidän kehitykselleen. Ulkopeli auttaa heitä oppimaan paljon jatkuvasti muuttuvasta ympäristöstä ja antaa heille mahdollisuuden käyttää koko vartaloaan ja kehittää karkea motorinen taitonsa. Se ctäyttää heidän aistintarpeensa ja voi rakastaa heitä ulkona. Olipa kyseessä sotkuinen, luova tai roolileikki, se on olennainen osa oppimista.