Miten opin uusia korttipelejä?

Halutessasi oppia uusia korttipelejä, kannattaa lukea tältä sivulta muutamia vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun. Esittelemme lyhyesti myös muutaman korttipelin, joita voit kokeilla, jos korttipeli-innostus iskee.

Hanki korttipeleistä kertova laadukas kirja

Jos haluat oppia uusia korttipelejä, kannattaa hankkia niistä kertova laadukas kirja, joka esittelee erilaisten pelien sääntöjä. Kirjaa ei välttämättä tarvitse ostaa, vaan kannattaa aivan ensimmäiseksi tarkistaa kirjaston tarjonta. Hyvin varustellun kirjaston kätköistä voi nimittäin löytyä aarteita myös korttipelien oppimisen tueksi.

Halutessasi ostaa korttipeleistä kertovan kirjan itsellesi, kannattaa selata hetki verkkokauppojen mahdollisia tarjouksia. Netistä ostaminen on siinä mielessä kätevää, että pystyt käymään suurenkin määrän verkkokauppoja läpi melko lyhyessä ajassa. Korttipelioppaita voi löytyä myös käytettyinä sopuhintaan. Eräs näppärä tapa on hankkia itselleen korttipeliopas e-kirjana. Näin opas kulkee näppärästi mukana vaikkapa kännykässä.

Millainen peli on slovenialainen tarok?

Slovenialaista tarokia voidaan kutsua hienostuneeksi pistetikkipeliksi. Pelaajia tässä pelissä on kolmesta neljään ja kortteina käytetään 54 korttia sisältävää tarok-pakkaa. Moni on sitä mieltä, että peli on parhaimmillaan, jos pelaajia on neljä ja jos peliä pelataan pareja vaihtelemalla. Tämä tarok-peli on helpommin opittavissa kuin monet muut tarok-korttipelit, joten jos tarok-pelit kiinnostavat, kannattaa aloittaa tästä versiosta. Peli ei kuitenkaan ole liiankaan helppo, koska se tarjoaa kyllä melkoisesti haastetta pelaajilleen.

Millainen korttipeli on Ville Virtasalon kehittämä Viikatemies?

Ville Virtasalo on kehittänyt Viikatemies-nimisen korttipelin, joka kuuluu lyöntipelien luokkaan. Viikatemiestä pelattaessa käytetään 52 kortin korttipakkaa. Tavoitteena pelissä on päästä omista korteista eroon ennen kuin umpipakka loppuu.

Tässä pelissä kaikkia kuvakortteja pidetään erikoiskortteina. Kuningatar vastaa pelissä numeroa 12, kuningas numeroa 12 ja ässä numeroa 14 tai 1, kuten tavallisestikin. Nämä kortit myös noudattavat maille määriteltyä arvojärjestystä. Kuitenkin sotamiesten arvo on pelissä eri kuin kortin tavallinen pistearvo. Sotamies pystyy esimerkiksi kaatamaan ristin ja jopa ristikuningattaren. Itse se kaatuu pöydän ollessa tyhjä. Tällöin sotamiehen kaatanut pelaaja saa oikeuden jatkaa pelaamista. Maiden arvojärjestys ei pelissä koske sotamiestä, koska minkä tahansa maan sotamies pystyy kaatamaan ristin. Sotamiestä ei kuitenkaan voi laittaan muiden maiden päälle. Sen sijaan niitä voi kaataa useita kerralla eikä tällöinkään tarvitse välittää sotamiesten maiden arvosta. Muiden erikoiskorttien osalta pätee sääntö, että samanarvoisia kortteja on mahdollista lyödä monta kerralla tiettyjen sääntöjen puitteissa. Värisarjoissa niitä ei kuitenkaan saa käyttää. Lisäksi erikoiskortteja koskevat tietyt poikkeussäännöt.

Kuningatar on pelissä vahva kortti, koska Viikatemiestä eli ristikuningasta ei voi sijoittaa sen päälle. Jos pöytään laitetaan kuningatar, joutuu seuraava pelaaja nostamaan koko avopakan. Tästä hänet pelastaa ainoastaan pöytään laitettua kuningatarta arvoasteikossa ylempänä oleva kuningatar, ässä tai sopivanlainen kaatokortti.

Kuten jo edellä todettiinkin, niin ristikuningas on pelin Viikatemies. Muutoin kuninkaat kaatavat herttaa, pataa sekä ruutua. Vaikka pöytä olisi tyhjä, kuningas ei tästä huolimatta kaadu. Kuninkaan käyttäytymiseen ja käyttämiseen pelissä liittyy monia sääntöjä.

Kädessä ollessaan ässän pistearvo on korkein oman maansa korteista. Ässän pistearvo on kädessä 14. Pöydälle laitettuna ässän pistearvo on kuitenkin vain yksi eli ässästä tuleekin alimman arvoinen kortti omassa maassaan. Ässän voi laittaa kaikkien muiden korttien kuin Viikatemiehen päälle. Samalla pistearvo alkaa yhdestä eli ässän päälle voi laittaa minkä vain sopivan kortin.

Viikatemies on nimensä mukaisesti tämän pelin avainkortti. Ristikuninkaan saaminen käteen onkin tässä pelissä melkoinen valttikortti, koska jos isket ristikuninkaan pöytään, joutuu seuraava pelaaja nostamaan koko avopakan. Samalla hän menettää pelivuoronsa.