Miten opin erilaisia pihapelejä ja -leikkejä?

Moni muistaa varmasti omasta lapsuudestaan erilaiset pihapelit, kuten twistin hyppäämisen, ruutuhyppelyn, Kirkon rotan, 10 tikkua laudalla ja monet muut kivat pihapelit ja -leikit. Onkin hieman surullista, että tällainen pihaleikkien ja -pelien kulttuuri tuntuisi hieman kadonneen. Enää ei nimittäin ole lainkaan tavallista nähdä lapsilaumoja ulkona yhdessä leikkimässä erilaisia pihapelejä ja -leikkejä, vaan ohjatut harrastukset ovat vieneet tilaa näiltä peleiltä ja leikeiltä. Tällaiset leikit ja pelit olisivat kuitenkin oivallisia yhteishengen luojia. Niiden kautta lapset myös oppivat noudattamaan sääntöjä melkein kuin huomaamatta. Mitä sitten voisimme tehdä elvyttääksemme pihapelien ja -leikkien kulttuuria ja jotta oppisimme itsekin itsellemme uusia pihaleikkejä ja -pelejä? Keräsimme tälle sivulle muutamia vinkkejä.

Etsi hyvä aihetta käsittelevä kirja tai nettisivu

Kirjastosta ja netistä löytyy monia hyviä kirjoja sekä nettisivuja, joihin on koottu yhteen vinkkejä pihaleikkejä ja -pelejä silmällä pitäen. Kannattaakin tutustua kirjaston ja netin tarjontaan ja napata hyvät vinkit talteen. Monissa ohjeissa on mukana myös kuvat, joista voi olla apua halutessasi opettaa pelejä ja leikkejä lapsille. Pihaleikkien ja -pelien säännöt ovat yleensä helppoja ja lapset oppivat ne muitta mutkitta. Monet näistä leikeistä ja peleistä on yllättävän jännittäviä, joten ne kiehtovat lapsia aikakaudesta toiseen.

Ehdota koulun opettajalle, että pihaleikit ja -pelit otettaisiin jälleen mukaan koulun ohjelmaan

Ennen pihaleikkejä ja -pelejä harrastettiin ahkerasti koulussa niin liikuntatunneilla kuin välitunneillakin. Myös koulujen ohjelmassa näkyy kuitenkin pientä hiipumista tässä suhteessa. Ehkäpä kannattaisi ehdottaa vaikkapa lapsesi koulussa, että pihaleikkien ja -pelien perinne elvytettäisiin koulussa. Opettajan innostavassa ohjauksessa lapset innostuvat helposti uudelleen suomalaisesta leikkiperinteestä. 10 tikkua laudalla, Kirkon rotta, ruutuhyppely, twistin hyppääminen, polttopallo ja monet muut perinteiset pihaleikit ja -pelit soveltuvat erinomaisesti myös nykylapsille!

Hyödynnä perinteisiä pihaleikkejä ja -pelejä sopivissa tilanteissa

Jos esimerkiksi ohjaat lasten liikuntatuokioita tai vaikkapa lastenkerhoa, hyödynnä ihmeessä erilaisia perinteisiä pihaleikkejä ja -pelejä. Viet näin eteenpäin suomalaisia perinteitä ja tarjoat lapsille uudenlaista tekemistä. Pihaleikkien ja -pelien ehdoton hyvä puoli on se, että niitä pelatessaan tai leikkiessään lapset saavat liikuntaa, aivojumppaa sekä raitista ilmaa – monta kärpästä yhdellä iskulla siis.

Jos olet itse opettaja tai lastentarhanopettaja, pyri elvyttämään pihaleikkien ja -pelien perinteitä omassa koulussasi. Lyöt näin monta kärpästä yhdellä iskulla ja saat opetussuunnitelmaasi uudenlaista sisältöä.

Miten leikitään suosittua 10 tikkua laudalla -ulkoleikkiä?

Otimme suositun 10 tikkua laudalla esimerkiksi siitä, kuinka helposti perinteisiin ulkoleikkeihin tutustumisen voi aloittaa. Näissä leikeissä ja peleissä ei yleensä tarvita kummoisia välineitä, vaan tärkeintä on saada kasaan leikistä innostuva lapsijoukko sekä löytää leikkiin sopiva ulkoalue. Tässäkin leikissä tarvitaan vain lauta ja 10 tikkua.

10 tikkua laudalla on ollut suosittu ulkoleikki lasten keskuudessa. Koska rakkaalla lapsella on tunnetusti monta nimeä, niin myös tätä leikkiä kutsutaan toisellakin nimellä, joka on Kili-Kali. Leikistä esiintyy useita versioita, koska sen säännöissä esiintyy vaihtelua alueittain. Vaikka 10 tikkua laudalla onkin suosittu ulkoleikki, ei sen alkuperästä olla varmoja. Erilaisista säännöistä ja versioista huolimatta kaikissa leikin versioissa käytetään keinuasentoon asetettua lautaa, jonka päällä on 10 tikkua. Nämä tikut lingotaan ympäristöön lautaa polkaisemalla. Kun näin tapahtuu, on leikkijöiden aika juosta piiloon ja etsijän aloittaa muiden leikkijöiden etsiminen.

Tämä leikki on monelle meistä tuttu omasta lapsuudesta, mutta kuinka moni omista lapsistamme osaa sitä leikkiä? Onkin aika ikävää, että monet perinteiset ulkopelit ja -leikit ovat vaipuneet unholaan. Ehkä onkin aika elvyttää näitä rikkaita perinteitä!

Leave a Comment