Miten opin käyttämään kielenoppimiseen tarkoitettua peliä tai oppimisohjelmaa?

Uuden kielen oppiminen on monen haaveissa. Oppiminen ei kuitenkaan käy välttämättä, ainakaan enää vanhemmalla iällä, kuin vettä vain. Tästä syystä onkin upeaa, että on kehitetty monia kielenoppimiseen tarkoitettuja pelejä sekä oppimisohjelmia, joista on hyötyä, vaikka ehtisit opiskella niinkin vähän kuin 10 minuuttia päivittän. Itselleen sopivimman pelin tai oppimisohjelman valitsemiseen kannattaa kuitenkin käyttää hetki aikaa, jotta tulee tekemään hyvän valinnan, jonka avulla oppiminen onnistuu tehokkaasti ja miellyttävällä tavalla.

Tutustu ensin erilaisiin vaihtoehtoihin

Tarjolla on sekä ilmaisia että maksullisia kielenoppimiseen tarkoitettuja pelejä sekä oppimisohjelmia. Onkin tärkeää tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin ennen valinnan tekemistä. Monet ilmaiset oppimisohjelmat ja pelit toimivat vallan hyvin. Niissä on vain sellainen ongelma, ettei vieraan kielen vastinpariksi yleensä löydy suomea. Ne eivät siis yleensä oikein sovellu ainakaan pienille suomenkielisille lapsille. Sen sijaan ne saattavat sopia myös suomalaisille aikuisille, jos osaat jotakin yleistä kieltä, kuten englantia, riittävän hyvin voidaksesi käyttää sitä opiskeltavan kielen vastinparina.

Yleensä myös maksullisia oppimisohjelmia saa kokeilla tietyn kokeilujakson ajan ennen ostopäätöksen tekemistä. Kokeilujakso kannattaakin ehdottomasti käyttää hyväksi, saat näin hyvin nopeasti kuvan siitä, sopiiko kyseinen ohjelma sinun käyttöösi etkä tule ostaneeksi sikaa säkissä. Mieti, tuntuuko ohjelma tehokkaalta ja opitko sen kautta uutta kieltä. Kannattaa myös miettiä, onko ohjelma sellainen, ettet kyllästy siihen kovin helposti. Oppimisen mielekkyys on erittäin tärkeää, jotta opiskelumotivaatio pysyy yllä. Ovatko tehtävät esimerkiksi riittävän monipuolisia, jotta mielenkiintosi pysyy yllä? Vastaako tehtävien lähtötaso omaa tasoasi? Yleensä kielen oppimisessa on tärkeää oppia sekä kirjoittamaan, lukemaan, puhumaan että kuuntelemaan vierasta kieltä ja parhaimmat pelit ja ohjelmat harjoittavatkin näitä kaikkia taitoja.

Yksinkertaisimmat kielen oppimiseen tarkoitetut pelit ovat flash card -tyyppisiä. Tällaisetkin pelit voivat kuitenkin olla tehokkaita – etenkin lasten käytössä. Tällöin selkeiden kuvien merkitys korostuu. Jos et ymmärrä korttien kuvien, et myöskään opi kieltä oikein!

Tutustu huolellisesti pelin käyttöohjeisiin ja opettele kokeilemalla

Pelin tai oppimisohjelman käyttöohjeisiin kannattaa tutustua huolellisesti. Tämän jälkeen kannattaa rohkeasti kokeilla pelin tai ohjelman ominaisuuksia ja käyttöä. Yleensä kielenoppimiseen tarkoitetut pelit ja oppimisohjelmat ovat helppokäyttöisiä ja yksinkertaisia. Ne saattavat olla esimerkiksi sukellustyyppisiä pelejä, joissa opiskelet sanoja ja sanontoja “sukeltaessasi” kielen maailmaan. Usein sekä kielen että pelin oppiminen tapahtuu kaikista helpoiten juurikin kokeilemalla. Joskus kokeilemalla oppiminen tarkoittaa myös oppimista kantapään kautta eli oppimista virheiden kautta, mutta onneksi oppimisen ei tarvitse olla niin kovin vakavaa. Monesti juurikin virheiden kautta oppiminen on kaikista tehokkain tapa oppia uusia asioita, joten virheitä ei pidä liiaksi pelätä. Digitaalisissa oppimistavoissa onkin juuri se hyvä puoli, että ne kertovat yleensä saman tien tekemistäsi virheistä, jolloin voit myös ottaa virheistä opiksesi saman tien.

Hyödynnä myös vieraskielinen kirjallisuus ja äänikirjat

Opetuksellisten pelien ja ohjelmien lisäksi kannattaa ehdottomasti hyödyntää vieraskielistä kirjallisuutta ja äänikirjoja, joita löytyy runsain mitoin netistäkin. Jos pidät dekkareista ja haluat harjoittaa englannin kielen taitoasi, lue vaikkapa Agatha Christien tuotantoa englanniksi. Christien tuotantoa on käännetty monelle kielelle, joten ne yleensä toimivat, vaikka opiskelisit jotakin muutakin kieltä kuin englantia.

Jos kielitaitosi on vielä melko alkutekijöissään, kannattaa aloittaa lapsille suunnatuista kirjoista. Tuttujen satujen lukeminen vieraalla kielellä voi olla yllättävän antoisaa. Se tunne, kun ymmärrät ja omaksut tutut sanonnat, kuten “Olipa kerran” opiskeltavalla kielellä, on huumaava! Ranskaksi tämä tuttu lause kuuluu “Il ètait une fois” – joko tiedät, miten “Olipa kerran” sanotaan sillä kielellä, jota juuri nyt olet opiskelemassa? Tästä lauseesta alkaa jälleen uusi mielenkiintoinen tarina ja siitä voi alkaa myös sinun tiesi uuden kielen oppimisessa!

Leave a Comment